Drie Antwerpse scholen mogen Groene Vlag laten wapperen : ook BS De Ceder uit Kessel
Twaalf Vlaamse scholen die afgelopen schooljaar de ‘Groene Vlag’ behaalden, worden vrijdag 13 oktober gevierd op het Groene Vlagfeest in Brussel. Drie daarvan bevinden zich in Antwerpen: GEKKO in Bonheiden, De Ceder in Kessel en Middenschool Sjabi in Puurs.
De Groene Vlag is een bekroning voor scholen die een voortrekkersrol spelen inzake duurzaamheid. Het is een initiatief van MOS – duurzame scholen, straffe scholen, dat een samenwerking is tussen de Vlaamse overheid, de provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.
Drie Antwerpse scholen mogen de Groene Vlag gedurende drie jaar laten wapperen aan hun schoolpoort.
De GEKKO kleuterschool uit Bonheiden blinkt sterk uit in duurzaamheidseducatie op maat van de allerkleinsten. Acties worden duidelijk visueel voorgesteld voor de kleuters. De school werkt ook succesvol samen met een school uit Gambia.
Basisschool De Ceder uit Kessel neemt haar ambassadeursrol met verve op. Zij wil andere scholen over de streep halen om werk te maken van een betere wereld voor planten, dieren en mensen.
Middenschool Sjabi uit Puurs krijgt al voor de zesde keer op rij een Groene Vlag. De school spoort leerlingen sterk aan zelf initiatief te nemen.
De Groene Vlag maakt deel uit van een internationaal project: de Eco-Schools van de Foundation for Environmental Education (FEE). Wereldwijd participeren duizenden scholen uit 73 landen. De Vlaamse scholen die een Groene Vlag behalen, mogen zich ook Eco-School noemen. In totaal telt Vlaanderen nu 45 Eco-Schools.
Wat doet zo’n Eco-School? Ze stelt duurzaamheid centraal in het hele schoolleven, onder andere door het vergroenen van speelplaatsen, bewust omgaan met afval of milieuvriendelijk de weg van en naar school afleggen. Ze activeren en inspireren ook andere scholen en spelen zo een voortrekkersrol. Om de internationale erkenning van Eco-Schools in de wacht te slepen, dienen MOS-scholen te voldoen aan de 7 succesfactoren van FEE. Ze kunnen hiervoor rekenen op steun van een provinciale MOS-begeleider.
Internationale erkenning
De twaalf scholen die de Groene Vlag vorig schooljaar binnenhaalden, worden vrijdag uitgenodigd voor een huldigingsfeest bij het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid.
“We maken er ieder jaar een heus feest van. We verrassen de scholen met vrolijke ecopercussie en de leerlingen kunnen al fietsend hun eigen sapjes mixen. Maar ons hoofddoel is om de scholen met elkaar in contact te brengen, zodat ze elkaar kunnen bestuiven en inspireren. We zetten de specifieke talenten van de scholen in de kijker en moedigen hen aan om duurzame initiatieven te blijven nemen ”, zegt Linda Van Meersche, MOS-coördinator bij het Departement Omgeving.
Samenwerking, ook over de grenzen heen
De erkende scholen werken niet enkel samen met andere scholen, ze zetten stuk voor stuk in op leerlingenparticipatie. Leerlingen krijgen de kans om vanaf de kleuterleeftijd ideeën te verzamelen, actie te voeren, en de resultaten van die acties te visualiseren. Verder werken Eco-Schools samen met ouders, de buurt, de gemeente en andere organisaties.
Opvallend zijn ook de vele initiatieven die verder reiken dan onze landsgrenzen. Sommige Eco-schools stapten in Erasmus+-projecten, andere namen deel aan internationale conferenties of werken al jaren samen met buitenlandse scholen.
De Groene Vlag is drie jaar geldig. Nadien moeten scholen opnieuw aantonen dat ze de vlag waard zijn.' Foto rr.